Boaty McBoatface – Uventet Genialitet

I den seneste tid har der i England været meget opmærksomhed på en konkurrence, som det britiske Natur- og Miljøforskningsråd (NERC) udskrev i marts. Her bad de den engelske befolkning om at komme med forslag til navngivningen af et ekstremt dyrt polarforskningsskib.

Det er der kommet et finurligt navn ud af, da RRS Boaty McBoatface fik næsten 100.000 flere stemmer end andenpladsen i feltet.

Men ifølge medierne er den engelske videnskabsminister Jo Johnson ikke glad for navngivningen. Johnson (eller JoJo) antydede for nylig, at visse navne ikke levede op til videnskabens standarder:

“Vi ledte efter et navn, der ville passe til skibets mission og være i takt med de royale research-fartøjers traditioner og forpligtelse til videnskabelige bestræbelser.

Skibet kommer til at beskæftige sig med nogle af de vigtigste faktorer inden for moderne videnskab, såsom global opvarming, klimaforandringer og forhøjet vandstand. Disse faktorer har indflydelse på millioner af mennesker verden over.

Så du vil gerne et navn, der passer til omfanget af skibets opgaver.”

Uvurderlig promotion af et alvorligt emne

Videnskabsministeren er uden tvivl passioneret inden for klimaforandringer – det kunne vi eksempelvis godt savne herhjemme, hvor regeringen består af klima-analfabeter. Men at lade en mulighed som Boaty McBoatface forspilde vil være et gigantisk selvmål af globale opvarmningsproportioner (okay okay, måske jordskælvsproportioner).

Først og fremmest er omtalen af konkurrencen uvurderlig. Det har bredt sig til alle hjørner af Storbritannien og langt ud over landets grænser. Nok er den nuværende omtale på skibets navn, men det kan med lidt nudging ændre sig til fokus på skibets mission.

Skibet kunne udvikle sig til en darling inden for videnskab i kategori med isbjørnen Knut eller Eddie the Eagle – dog forhåbentlig med lykkeligere resultater. Hvem ville ikke elske en overskrift som “Global opvarmnings fremdrift bremset af heltene på Boaty McBoatface”?

Selv folk uden interesse for videnskab ville kigge en ekstra gang, når Boaty McBoatface endnu engang tog overskrifter. Navnet er også oplagt til at få børn til at interessere sig for de udfordringer, vi kommer til at stå over for i fremtiden. Det ville være en win-win-win-situation!

Men lige nu er det sandsynligt, at JoJo ødelægger den fest.

Skibet forventes at blive søsat i 2019 – med eller uden Boaty McBoatface som navn.

OPDATERING – maj 2016:

JoJo valgte i sidste ende at droppe navnet.

I stedet blev skibet døbt RRS Sir David Attenborough. En passende tribut til en fremragende naturforsker – for mig virker det dog fortsat som en misset chance for at skabe interesse om klimaet med et seværdigt skibsnavn.

Mon ikke David Attenborough var blevet hædret før eller siden – der var desværre kun én chance for Boaty McBoatface.

Som bonusinfo blev et af skibets ubådsfartøjer døbt ‘Boaty’.

Reklamer
Boaty McBoatface – Uventet Genialitet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s