Those Aren’t Pillows!

Créme de la créme af 80’erne

Som et produkt af 80’er-generationen voksede jeg op med en filmkultur, hvor komediegenren fyldte en betydelig del af min ellers halv-døsige hverdag i en nordjysk provinsby.

Jeg har altid hårdnakket påstået, at 80’er-komedien er en unik genre, som er massivt undervurderet blandt det moderne filmpublikum.

Legendariske navne som Chevy Chase, Dan Aykroyd, Eddie Murphy, Tom Hanks og Leslie Nielsen fik sine helt store komiske gennembrud gennem 80’erne – mens det desværre også blev til en opblomstring fra den menneskelige pauseskærm Keanu Reeves.

Begyndelsen på årtiet
Inden David Zucker transformerede sig fra liberal demokrat til glødende konservativ åndsbolle, stod han i samarbejde med bror Jerry Zucker og Hot Shots‘ Jim Abrahams bag den humoristiske katastrofefilmsparodi Airplane!, som blev en glødende succes i starten af årtiet.

Med Robert Hays som traumatiseret ex-pilot, der nødtvunget må overtage pilotsædet på et kommercielt rutefly, flyver Airplane! ind i historien som en af filmhistoriens mest roste værker inden for genren.

John Landis’ Blues Brothers skal i den grad ikke forbigås og var sammen med Airplane! med til at skyde 80’erne i gang som et fantastisk årti set med komediegenrens øjne.

1981’s Stripes med Bill Murray og Harold Ramis er også et definitivt 80’er hit, mens Mel Brooks’ History of the World: Part I og den skrupskøre Cannonball Run (på dansk Ud at Køre med de Skøre) fortjener en grad af opmærksomhed det samme år.

Året efter gav ikke de helt store hits i min bog, medmindre man er til de lidt platte Porky’s film eller Tootsie med Dustin Hoffman som maskulin kvinde. Eddie Murphy havde dog sit store gennembrud med 48 Hours, og han skulle hurtigt etablere sig som et af årtiets store navne.

Endnu et stensikkert 80’er hit!

“We’re going to Walley World”
Den sublime Trading Places med netop Eddie Murphy og en anden firserprotegé, Dan Aykroyd, udkom i 1983, hvor Murphy går fra gaden til Wall Street, mens Aykroyd gør det modsatte i en del af to skruppelløse forretningsmænds væddemål.

Samme år var starten på Vacation-odysseen, hvor den første film var et muntert mesterværk, mens European Vacation (1985) og Christmas Vacation (1989) også stod for solid underholdning senere på årtiet. Sidstnævnte kan vel godt proklameres som en juleklassiker.

Tom Hanks’ indtog på den store scene skete i 1984 med den middelmådige Bachelor Party, mens de eminente action-komedier Ghost Busters og Beverly Hills Cop var årets helt store filmbrag. Den første af alt for mange Police Academy-film blev også rullet ud i 1984, og den forblev en klassiker i Danmark op gennem både 80’erne og 90’erne grundet en række genudsendelser i dansk TV.

Fly, toge og automobiler
1985 bød på en af mine absolutte favoritter i form af John Landis’ Spies Like Us med pragtpræstationer af Dan Aykroyd og Chevy Chase som Austin Millbarge og Emmett Fitz-Hume; to inkompetente regeringsansatte på spiontogt. Året 1985 gav også biografsucceser til Chevy Chases Fletch og ikke mindst Back to the Future, hvor TV’s Family Ties-stjerne Michael J. Fox byttede det lille lærred ud med det store.

Legendarisk!

John Hughes’ Ferris Buellers Day Off var 1986’s helt store overraskelse og er gået hen og blevet et kult-hit blandt film-nørder. Nævneværdig er også slapstick-komedien The Three Amigos, Gung Ho med Michael Keaton samt Money Pit med Tom Hanks og Shelley Long som uheldige husejere fanget i et mareridt.

1987 gav os Adventures in Babysitting og den hylemorsomme Amazon Women on the Moon, men begge disse blev overgået af den herlige Planes, Trains & Automobiles med John Candys tour de force præstation som den elskelige Del Griffith og Steve Martin i en glansrolle som den evigt frustrerede Neal Page.

Frank Drebin, Police Squad!
The Naked Guntrilogien startede ud i 1988 med Leslie Nielsen som den lettere excentriske Frank Drebin, der i samarbejde med sin loyale partner Ed Hocken (spillet af den fortrinlige George Kennedy) prøver at optrevle et snigmord på den engelske dronning.

Året var lidt af et triumfår for komediegenren med Coming to America, A Fish Called WandaThe Great Outdoors, Midnight Run, Beetlejuice og ikke mindst TV2’s yndlings Tom Hanks-film, Big, som er blevet sendt på dansk TV 742 gange siden 1991.

Årtiet endte med Bill and Ted’s Excellent Adventure, hvor Keanu Reeves folder sine skuespiller-evner helt ud (hvad det så end vil sige…), mens The Burbs er blevet lidt af en 80’er klassiker, hvor Tom Hanks har sine problemer med naboerne.

Det nyligt afdøde geni, John Hughes

Honorable mentions inkluderer Caddyshack (’80), 18 Again (’88), Major League (’89), See no evil, hear no evil (’89), Turner & Hooch (’89) og Uncle Buck (’89) med den fænomenale (og desværre afdøde) John Candy.

Folk som John Hughes, John Landis, Harold Ramis, John Candy, Dan Aykroyd, Eddie Murphy og Chevy Chase gjorde årtiet til et af de mere uforglemmelige set med komiske øjne.

Das Zimmer direkte fra flyet i selskab med Neil Page og Del Griffith!

Reklamer
Those Aren’t Pillows!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s